Digital tillgänglighet – en investering i framtiden!
Kraven på digital tillgänglighet blir allt större. Dina webbplatser, appar och dokument måste vara tillgängliga för alla, inklusive personer med funktionsnedsättning. Lagen om tillgänglighet till digital offentlig service gäller redan för offentliga webbplatser och appar – och till sommaren 2025 kommer även flera privata tjänster att omfattas av lagkrav.
På vår utbildning i digital tillgänglighet lär du dig grunderna för att skapa inkluderande digitala lösningar. Vi går igenom både användarnas behov och de juridiska kraven, och ger dig konkreta verktyg som kan underlätta arbetet. Under kursen får du också möjlighet att påbörja en analys av din egen webbplats och praktiska tips för att förbättra den direkt.
Att satsa på digital tillgänglighet är inte bara ett sätt att uppfylla lagkraven – det är en smart investering. Med en tillgänglig webbplats når du fler användare, skapar nöjdare besökare och stärker din konkurrenskraft. Ta chansen att göra skillnad – för både din verksamhet och dina användare!
Denna kurs har vi tidigare haft i samarbete med IDG under många år, men då IDG nu lägger ner sin kursverksamhet håller vi den i egen regi. Upplägget är alltså väl beprövat, men samtidigt uppdaterar vi kursen lite inför varje tillfälle.
Målgrupp för kursen
Kursen är perfekt för dig som är exempelvis webbansvarig, webbstrateg, projektledare, redaktör eller front-endutvecklare. Lagkraven berör bland annat offentlig sektor, e-handel, persontransporter och finansbranschen.
Det här lär du dig på kursen
- Allt du behöver veta om EU-direktiven, "dos-lagen" och "tillgänglighetslagen" – inklusive krav och undantag
- Större förståelse för dina användares behov
- En grundlig genomgång av relevanta standarder (främst WCAG och EN 301 549)
- Kunskap om vem som berörs av tillgänglighet
- Verktyg för att löpande granska din egen webbplats
På kursen ges även goda möjligheter att diskutera frågor och erfarenheter som deltagarna har med sig.
Kursledare
Pär Lannerö är en av Europas ledande experter inom digital tillgänglighet. Han är nationell expert för Sverige i EU-kommissionens resurscenter AccessibleEU och medverkar just nu i vidareutvecklingen av den standard som pekas ut i lagkrav om tillgänglighet. Som en av Metamatrix grundare har han sedan 90-talet hjälpt hundratals organisationer att förbättra sina digitala tjänster och håller regelbundet uppskattade utbildningar om olika aspekter av digital hållbarhet. Pär är en av de i Sverige som kan mest om webbtillgänglighetsdirektivet och WCAG.