"Brödsmulor" är en komponent som kan användas för att visa var användaren befinner sig på webbplatsen.

Så här skriver Webbriktlinjer:

"Länkstigar, eller så kallade brödsmulor, kan användas för att göra det extra tydligt var i strukturen användaren befinner sig. De brukar placeras direkt ovanför huvudinnehållet och visar den synliga sökvägen ner genom den hierarkiska strukturen. Länkstigar används ofta av användarna för att navigera uppåt i strukturen."

Exempel på brödsmulor från Stockholms stads webbplats. Förskola / Att gå på förskola / Öppettider och schema.
Exempel på brödsmulor. Källa: Stockholms stad.

Brödsmulor kan snappas upp av sökmotorer om de kodas rätt. Bra för SEO alltså. Och tryggar användaren. Och tar lite plats. Bara fördelar. Nielsen Norman Group har rekommenderat brödsmulor sedan 1995.

Enligt WCAG-kriterie 2.4.5 (AA) ska webbplatsen erbjuda användarna flera olika sätt att navigera. Kriterie 2.4.8 (AAA) handlar specifikt om just brödsmulor.

Var och hur kallas det "brödsmulor"?

Exemplet högre upp i texten visar ingen etikett eller rubrik där det står "brödsmulor". På vilket sätt kommer användaren i kontakt med begreppet?

Blinda och synsvaga personer använder hjälpmedel för att tillgodogöra sig innehållet på webben. Dessa program läser upp innehållet. Självfallet vill man beskriva komponenterna så bra som möjligt för användaren. Ofta kommer det gratis om det skrivs korrekt html. En kodad lista beskrivs som en lista, helt automatiskt. Men ovanpå det är det fullt möjligt att förfina beskrivningen, som t ex "brödsmulor" istället för endast "lista, tre objekt".

Kodexempel:

<nav aria-label="Brödsmulor">
    <ol>
        <li><a href="/">Hundsajten</a></li>
        <li><a href="/hundraser">Hundraser</a></li>
        <li><span aria-current="page">Labrador</span></li>
    </ol>
</nav>

Varför kallas det "brödsmulor"?

"Hans och Greta" är en tysk folksaga från 1800-talet. Den nedtecknades av bröderna Grimm.

Syskonen Hans och Greta gick vilse i skogen och hamnade hos en häxa i skogen. Hennes hus var täckt med kakor och godis. Häxan burade in barnen för att äta upp dem. Till slut lyckades Greta lura häxan, de rymde och plockade med sig häxans pärlor och ädelstenar.

I sagan strödde barnen brödsmulor längs stigen för att hitta hem igen. Nu gick inte det så bra, för fåglarna åt upp alla brödsmulorna. Trots att tekniken med brödsmulor faktiskt misslyckades fastnade konceptet och blev något som finns i både operativsystem och på webben.

Borde det verkligen kallas "brödsmulor"?

Ja... självklart! Eller? Är det användarcentrerat? Finns det verkligen användare som själv uttryckt att de föredrar ett namn som lite svagt refererar till en gammal folksaga? Hur många har ens läst Hans och Greta och minns detaljerna? Hur många har någon gång själv strött ut brödsmulor för att hitta hem?

Låt oss skruva upp det ytterligare ett snäpp! Om ni tyckte referensen till Hans och Greta var obskyr: i Frankrike kallas komponenten för "fil d'Ariane" (Ariadnes tråd), och detta hänvisar till grekisk mytologi. Då Theseus skulle offras åt monstret Minotauros, som bodde i en labyrint, gav Ariadne honom ett trådnystan, med vars hjälp han kunde finna vägen tillbaka ut efter att han hade vunnit striden.

Dessa är inte självklara referenser – men det beror på vem du frågar. Om du bygger webb så är chansen ganska stor att du hört namnet och förstår vad komponenten innebär. Men tänk om du är "vanligt folk" som inte bygger webb!

Borde det kallas något annat?

Webbriktlinjer rekommenderar komponenten "brödsmulor" eller "länkstig". Detta ska inte tolkas som att de rekommenderar benämningen "brödsmulor". Termen måste vara något som så många som möjligt förstår. Leverantörer som bygger webb kan inte ta för givet att användaren förstår samma ord som de själva.

Webbkomponenter har oftast intuitiva benämningar: en navigation innehåller sådant användaren behöver för att navigera, en kryssruta är en ruta man kryssar för och en webbplatskarta är en karta över webbplatsen. Men vissa komponenter benämns utefter liknelser eller koncept: en rullgardinsmeny ser inte ut som en rullgardin, men den dras ner lite som en rullgardin. En "accordion" (dragspelsmeny) har egentligen få likheter med ett dragspel, och en "karusell" är ju inte en riktig karusell, utan en design i vilken bilder kan röra sig i sidled med animationer.

Det är mycket utbrett att termen "brödsmulor" används på den svenska webben. Det betyder kanske inte att det är det mest optimala. Finns det något bättre? "Vägvisarlänkar"? "Hitta-hem-länkar" kanske?

Det är ju främst användare med skärmläsare som faktiskt får höra en beskrivning. Seende användare känner igen brödsmulorna på formgivningen. Vi pratade med Sara Shamloo-Ekblad som använder punktskriftsdisplay med skärmläsaren Jaws. Så här resonerar hon:

Ordet "brödsmulor" säger mig ingenting. Jag läser det men förstår inte. När jag tänker efter fick jag för länge sedan förklarat för mig vad det betyder, men det har jag ju tydligen glömt.

Vi frågade Synskadades Riksförbund om vilken term de tror att deras medlemmar föredrar. Deras handläggare trodde att "du är här" är enklare att förstå än "brödsmulor".

Vi kan digital tillgänglighet

Metamatrix har experter på både de praktiska aspekterna av digital tillgänglighet och på de standarder och lagar som förekommer på området. Hör av dig till Patrik om du är intresserad av rådgivning, granskning, åtgärder eller nyutveckling!