Kontrollera att:
- Innehåll läses upp på ett logiskt sätt så att det går att förstå.
- Knappar och länkars texter läses upp. Texten förklarar på ett tydligt sätt vad knappen gör eller vart länken leder.
- Meningsbärande bilder presenteras med en alternativ text som förklarar bildens motiv.
- Komponenter presenterar vad de är, till exempel "Knapp", "Länk" eller "Kryssruta".
- Komponenter presenterar vilket tillstånd de har, till exempel "Utfälld", "Ihopfälld" eller "Aktiv".
- Det presenteras vilken typ av innehåll som ska anges i formulärfält. Till exempel "Lösenord" eller "E-post".
- När det sker saker på sidan så meddelas detta av skärmläsaren. Till exempel när vara läggs till i kundkorg ("Vit T-shirt lades till i kundkorgen"), när filtrering av artiklar ändras ("Visar 9 nyheter för år 2024") eller om det uppstår valideringsfel för formulärfält ("Fältet e-postadress är obligatoriskt att ange").
Automatiskt test
Automatiska testverktyg är en stor hjälp för att hitta tillgänglighetsproblem på bara några sekunder. De är ofta mycket bra på att hitta vissa typer av problem som kan vara svåra för människor att identifiera, till exempel fel i källkoden. De fungerar också som ett sätt att snabbt "ta tempen" på en hemsidas tillgänglighetsnivå.
Tyvärr kan automatiska testverktyg inte hitta alla problem. Skaparna bakom verktyget Axe, som idag används i bakgrunden av många testverktyg, hävdar att de kan hitta ungefär hälften av möjliga tillgänglighetsproblem, som ett referensvärde på hur mycket automatiska tester kan hjälpa i dagsläget. Därför rekommenderar vi dem som en del av dessa grundläggande tester utan att lägga ansvaret helt i teknologin.
Det finns mängder av verktyg för att testa tillgänglighet, så hitta ett verktyg som passar dig och dina behov. Ett webbläsartillägg är enkelt att använda och finns nära till hands men kan vara mindre kraftfullt än andra tjänster. Här är några förslag: