Kartor kan göra världen mer tillgänglig
Jag älskar kartor! De ger nya perspektiv, överblick och sammanhang. Dessutom är de ofta vackra och påminner om viktiga platser och händelser. Världen blir mer begriplig med en karta. Alltså mer tillgänglig!
Kartor kan hindra funktionshinder
Bästa sättet att förbereda ett besök eller en resa är med en karta. Inte minst för den som behöver veta hur brant backen är eller var det finns tillgängliga toaletter, hissar, handikapparkering och så vidare. Om kartan visar sådant kan den som har en funktionsnedsättning många gånger undvika att drabbas av funktionshinder! (Kom ihåg: Funktionshinder är inte samma sak som funktionsnedsättning, utan de hinder som ibland uppstår i mötet med en otillgänglig omgivning.)
I värsta fall måste besöket avstyras eller flytta online. Trist. Men om vi vet det i förväg kan vi åtminstone spara på vår energi.
Men kartor kan vara väldigt otillgängliga
Inte alla kartläsare åker rally. Många behöver lugn och ro för att läsa en karta. Och vissa kan inte läsa kartor alls. Det krävs träning. Vad betyder symbolerna? Linjerna? Färgerna? Alla kan inte ens se färger. Kanske på grund av färgblindhet. Eller har skrivaren bara gråskala?
Vissa kan inte se överhuvudtaget, och kartor är väldigt visuella. Det är sällan möjligt att helt och hållet återge det visuella innehållet för den som inte ser. Vägar, gränser och höjdkurvor slingrar sig på ett sätt som inte gärna låter sig beskrivas med ord. Särskilt som behoven varierar mellan användare och tillfälle, så det är inte alltid samma saker som är relevanta.
Det är alltså svårt att göra kartor och annan geografisk information helt tillgängliga. Men det går oftast att komma ganska långt!
Trots att kartografi är en traditionsrik konst och GIS (geografiska informationssystem) är en hel industri tycks området tillgänglighet för kartor på webben vara en relativt ”vit fläck på kartan”! Ganska många webbansvariga har obesvarade frågor, så här har vi samlat lite vägledning. Hoppas att den ska komma till nytta! Det är ganska mycket innehåll, men helt säkert finns det ändå saker vi inte fått med, eller som behöver förbättras. Hör gärna av dig med förslag och frågor!
Är kartor undantagna från lagkrav på tillgänglighet?
Med tanke på svårigheten att göra kartor helt tillgängliga finns det undantag i lagstiftningen om digital tillgänglighet. DOS-lagen är enligt §9 inte … tillämplig på digital service som utgörs av … kartor som inte är avsedda för navigering, och inte heller på kartor avsedda för navigering om väsentlig information om innehållet i dessa tillhandahålls på ett tillgängligt digitalt sätt. Troligen kommer samma undantag även i kommande reglering för privat sektor.
Betyder det här att webbansvariga inte måste säkerställa tillgänglighet i kartor och geografiska informationssystem, så länge det finns en vägbeskrivning som komplement till navigationskartor?
Troligen. Men gör kartorna så tillgängliga som möjligt!
Tillsynsmyndigheten DIGG hade tidigare inställningen att undantaget för kartor enbart rör själva kartbilden - inte tillhörande funktioner.
Jag gillar denna hållning. I praktiken finns det ju inget som säger att en kartfunktion inte skulle kunna göras tillgänglig för personer med motoriska nedsättningar (som exempelvis behöver använda tangentbord snarare än mus) även om det inte går att återge alla detaljer i grafiken för personer som inte ser.
En sådan inställning liknar andan i direktivet: När en myndighet gör undantag för oskäligt betungande anpassningar gäller (enligt webbtillgänglighetsdirektivet, skältext 39) att myndigheten inte får göra ett större undantag än vad som är absolut nödvändigt. Det innebär att innehåll som inte kan göras HELT tillgängligt ändå ska göras så tillgängligt som bara är möjligt.
Men direktivets formulering “Onlinekartor och onlinekarttjänster” antyder att även gränssnittet - inte bara själva kartbilden - skulle kunna omfattas av undantaget. Gissningsvis är det därför det senaste budskapet från DIGG (augusti 2022) är att undantaget gäller bredare än enbart kartbilden.
Men kanske ändras budskapet igen, och för användarnas skull så:
Vår rekommendation är att göra kartor så tillgängliga som möjligt!