Svårt att hitta en tillgänglig konferensanläggning
I sitt uppdrag för EU-kommissionens resurscenter för tillgänglighet - AccessibleEU - projektleder vår medarbetare Pär Lannerö tre konferenser per år om tillgänglighet. Nästa konferens heter En konferens om att göra konferenser tillgängliga. Som en del av förberedelserna försökte han ta reda på hur tillgängliga svenska konferensanläggningar är.
Det var inte så lätt.
Bara en tredjedel kallar sig tillgängliga
Pär testade tolv olika online-kataloger för event-anläggningar (hittakonferens.se, konferensanlaggningar.se, svenskamoten.se/konferens, konferenspoolen.se, konferensguiden.se, konferensbokarna.se/utvalda-konferensanlaggningar, venuu.se/lokaler, konferenspaket.nu/hitta-via-val, timetomeet.se/venues/, konferenside.se/sok-anlaggningar, konferensforetag.se och evarto.se).
Bäst sökbarhet för tillgänglighet hade Svenska Möten, där vi kunde söka på både ”Handikappanpassade rum”. ”Rum för allergiker”, ”Rökfritt” och ”Tillgänglig parkering”. De hade även bäst tillgänglighetsinformation. Men även på de bästa av sajterna saknas detaljerad information om tillgänglighet.
Några av sajterna kan filtrera bort anläggningar som inte är tillgängliga. Genom att undersöka resultaten framgår att bara ungefär en tredjedel av alla anläggningar kallar sig själva för tillgängliga.
Räcker det inte med byggreglerna?
Det optimala hade ju varit om alla anläggningar fungerade utan problem för alla besökare oavsett funktionsvariation. Då hade det inte behövts någon information om tillgänglighet. Men så är det tyvärr inte.
Byggregler ska i och för sig säkerställa åtminstone grundläggande tillgänglighet. Men den nivån räcker inte för alla. Och moderna byggregler räcker inte när evenemang äger rum i något annat än moderna offentliga lokaler. Till exempel i gamla slott, herrgårdar eller gläntor i skogen. Det går helt enkelt inte att installera ledstråk, hissar och hörselslingor överallt.
Men det går att informera om tillgängligheten!
Använd digitala kanaler för att informera om tillgänglighet!
Ingen vill köpa biljett eller resa till ett event som de i praktiken inte kan delta i. Råder det osäkerhet så blir det troligen varken biljett eller resa. Och du kan ju tänka dig frustrationen när en besökare förväntat sig tillgänglighet men det i praktiken inte fungerar. Men med bra information går det att förbereda sig. Hitta lösningar. Funktionshinder går ofta att röja undan, även om funktionsnedsättningen blir kvar!
Bra information om tillgänglighet gör alltså världen mer tillgänglig och inkluderande, och minskar frustration och besvikelser. Kort sagt, den kan förbättra livet för många människor.
Tillgänglighet är inte EN egenskap utan många
Det kan tyckas väldigt sorgligt att två tredjedelar av svenska anläggningar inte menar sig kunna ta emot människor med funktionsnedsättning! Både för de utestängda människorna och för anläggningarna, som missar massor av kunder.
Men det där krysset i rutan ”handikappanpassad” (eller vad man nu kallar det) är knappast hela sanningen. Frågan är om det ens går att svara på frågan.
Även de anläggningar som inte vågat kryssa i rutan lär fungera åtminstone för besökare med vissa funktionsnedsättningar. Och få av de som kryssat i rutan lär vara perfekta för alla. Den som är synskadad har nämligen inte samma tillgänglighetsbehov som den som använder rullstol, har en kognitiv funktionsnedsättning eller nedsatt hörsel.
Tillgänglighet är alltså inte binärt. I själva verket är det många olika faktorer som avgör hur tillgänglig en lokal eller ett evenemang är, och för vem.