Så kan din sajt förbättra människors liv

Din webbplats kan göra livet lättare för personer med funktionsnedsättning. Dels genom att den är tillgänglig, förstås. Men även på ett helt annat sätt, som kanske gör ännu större skillnad: Den kan informera om tillgänglighet till lokaler och evenemang! Här nedan får du förslag på hur det kan gå till.

Ung kvinna i rullstol läser om tillgänglighet på laptop

Svårt att hitta en tillgänglig konferensanläggning

I sitt uppdrag för EU-kommissionens resurscenter för tillgänglighet - AccessibleEU - projektleder vår medarbetare Pär Lannerö tre konferenser per år om tillgänglighet. Nästa konferens heter En konferens om att göra konferenser tillgängliga. Som en del av förberedelserna försökte han ta reda på hur tillgängliga svenska konferensanläggningar är.

Det var inte så lätt.

Bara en tredjedel kallar sig tillgängliga

Pär testade tolv olika online-kataloger för event-anläggningar (hittakonferens.se, konferensanlaggningar.se, svenskamoten.se/konferens, konferenspoolen.se, konferensguiden.se, konferensbokarna.se/utvalda-konferensanlaggningar, venuu.se/lokaler, konferenspaket.nu/hitta-via-val, timetomeet.se/venues/, konferenside.se/sok-anlaggningar, konferensforetag.se och evarto.se). 

Bäst sökbarhet för tillgänglighet hade Svenska Möten, där vi kunde söka på både ”Handikappanpassade rum”. ”Rum för allergiker”, ”Rökfritt” och ”Tillgänglig parkering”. De hade även bäst tillgänglighetsinformation. Men även på de bästa av sajterna saknas detaljerad information om tillgänglighet.

Några av sajterna kan filtrera bort anläggningar som inte är tillgängliga. Genom att undersöka resultaten framgår att bara ungefär en tredjedel av alla anläggningar kallar sig själva för tillgängliga.

Räcker det inte med byggreglerna?

Det optimala hade ju varit om alla anläggningar fungerade utan problem för alla besökare oavsett funktionsvariation. Då hade det inte behövts någon information om tillgänglighet. Men så är det tyvärr inte. 

Byggregler ska i och för sig säkerställa åtminstone grundläggande tillgänglighet. Men den nivån räcker inte för alla. Och moderna byggregler räcker inte när evenemang äger rum i något annat än moderna offentliga lokaler. Till exempel i gamla slott, herrgårdar eller gläntor i skogen. Det går helt enkelt inte att installera ledstråk, hissar och hörselslingor överallt.

Men det går att informera om tillgängligheten!

Använd digitala kanaler för att informera om tillgänglighet!

Ingen vill köpa biljett eller resa till ett event som de i praktiken inte kan delta i. Råder det osäkerhet så blir det troligen varken biljett eller resa. Och du kan ju tänka dig frustrationen när en besökare förväntat sig tillgänglighet men det i praktiken inte fungerar. Men med bra information går det att förbereda sig. Hitta lösningar. Funktionshinder går ofta att röja undan, även om funktionsnedsättningen blir kvar!

Bra information om tillgänglighet gör alltså världen mer tillgänglig och inkluderande, och minskar frustration och besvikelser. Kort sagt, den kan förbättra livet för många människor.

Tillgänglighet är inte EN egenskap utan många

Det kan tyckas väldigt sorgligt att två tredjedelar av svenska anläggningar inte menar sig kunna ta emot människor med funktionsnedsättning! Både för de utestängda människorna och för anläggningarna, som missar massor av kunder. 

Men det där krysset i rutan ”handikappanpassad” (eller vad man nu kallar det) är knappast hela sanningen. Frågan är om det ens går att svara på frågan.

Även de anläggningar som inte vågat kryssa i rutan lär fungera åtminstone för besökare med vissa funktionsnedsättningar. Och få av de som kryssat i rutan lär vara perfekta för alla. Den som är synskadad har nämligen inte samma tillgänglighetsbehov som den som använder rullstol, har en kognitiv funktionsnedsättning eller nedsatt hörsel.

Tillgänglighet är alltså inte binärt. I själva verket är det många olika faktorer som avgör hur tillgänglig en lokal eller ett evenemang är, och för vem.

Vilken tillgänglighetsinformation bör finnas på sajten?

När det gäller tillgänglighet är det allra bästa att ge detaljerad information. Här är ett förslag på information om tillgänglighet som är bra om den framgår på organisationens webbplats:

Framkomlighet

  • Bredd på dörröppningar
  • Höjd på trösklar
  • Hissar
  • Ledstänger
  • Ramper
  • Lutning på gångbanor
  • Halksäkert underlag
  • Parkering med skyltning för rörelsehindrade
  • Tillgängliga nödutgångar

Hanterbar utrustning och inredning

  • Höjd på receptionsdiskar, automater, kortläsare, brandsläckare mm
  • Utrymme under bord
  • Dörrstängare

Synskadevänligt

  • Väl synliga trappsteg och dörrar
  • Ledstråk
  • Talad information i hissar, på stationer
  • Syntolkning av event

Hörselsmart

  • Bullermiljö
  • Hörselslinga i möteslokaler
  • Teckenspråkstolkning av event
  • Skrivtolkning och undertexter i videomöten
  • Visuella larmsignaler

Allergivänligt

  • Rökruta en bit bort
  • Inga starka dofter
  • Kostalternativ

Tydlig information

  • Skyltning har tydligt språk, bra kontraster, punktskrift, genomtänkt placering
  • Adress
  • Vägbeskrivningar till kollektivtrafik
  • Kartor och information om avstånd och rekommenderade vägar, både inom och omkring anläggningen
  • Om första hjälpen, hjärtstartare mm

Generellt

  • Tillåtna assistans- och ledarhundar, information om rastplatser
  • Tillgängliga toaletter på alla våningsplan
  • Sist men inte minst: Hur får jag hjälp av personal?

Även om allt inte är perfekt på alla områden så är det alltså mycket bättre att det finns information på webben om HUR läget är.

Visa hur det ser ut

Allra bäst om det finns aktuella fotografier som tydligt visar hur det ser ut. Då kan besökaren fatta välgrundade beslut och förbereda sig på rätt sätt.

AI hjälper inte om informationen saknas

Vi provade även att be ett AI-system att rekommendera tillgängliga konferensanläggningar. Det såg ut att gå väldigt bra. Vi fick omedelbart en sorterad lista med förslag. Problemet var bara att det räckte med att det fanns någon enstaka antydan på en webbsida om att någonting i anläggningen var tillgängligt för att den skulle hamna på AI-systemets topplista.

Förklaringen är väl helt enkelt att det inte finns så mycket information om tillgängligheten på många av anläggningarnas webbplatser. Då gör AI-systemen det bästa av situationen och tar fasta vid den lilla information som finns. Med självsäkerhet levererar de i praktiken oanvändbara och vilseledande rekommendationer när det inte finns tillräckligt med underlag.

Hur ska vi publicera informationen om tillgänglighet?

Ett sätt att publicera information om tillgänglighet är att inventera lokalerna och publicera resultatet i Västra götalandsregionens Tillgänglighetsdatabasen. Sedan kan man länka till deras sida från den egna webbplatsen. Där finns väldigt detaljerad information, även om den mest täcker in västsverige.

Med tanke på Metamatrix bakgrund – vi startade för att förbättra världen med hjälp av standardiserade metadata på internet – rekommenderar vi förstås gärna att alla publicerar data om tillgängligheten i sina lokaler och event både synligt på sin sajt och på standardiserade format såsom A11yJSON. Då kan informationen indexeras automatiskt och dyka upp bland annat i den internationella kartsajten med tillgänglighetsinformation, Wheelmap.org.

I bästa fall kan då samma information även dyka upp automatiskt i både de tolv kommersiella katalogerna, i Google-kartor, i Tillgänglighetsdatabasen och, såklart, i AI-systemen. Nu är det kanske inte så många som vet hur detta går till i praktiken, men det allra viktigaste är inte att ha rätt format, utan att informationen överhuvudtaget finns publicerad och hålls uppdaterad.

Hör av dig!

Kontakta oss på Metamatrix om du har förslag på förbättringar av förslagen i den här artikeln, eller om ni vill ha hjälp att publicera tillgänglighetsinformation digitalt eller att göra digital information tillgänglig. Och anmäl dig gärna till konferensen om att göra konferenser tillgängliga, så kanske vi träffas snart!

Händer som läser på ett tangentbord med blindskrift.

Tillgänglighet

Det ska inte krävas perfekt syn, hörsel eller finmotorik för att tillägna sig innehåll på webben. Webben ska vara tillgänglig för alla. Vi vill göra livet enklare för så många människor som möjligt, oavsett funktionsförmåga.

Person från sidan som håller i en penna och knappar på en laptop

Företagsanpassade utbildningar

Att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet är viktigt för oss! Förutom löpande kurser och seminarier skräddarsyr vi gärna specifika upplägg för er.

Tangentbord med ett finger som klickar på tangent där det står Digital accessability

Så gör du en tillgänglighets­granskning

Att testa tillgänglighet är lättare sagt än gjort och det är lätt att rygga tillbaka från ansvaret. Som tur är så går det att komma en bra bit på vägen med ett litet antal tester.

Publicerad:
Pär Lannerö, porträtt

Pär Lannerö

Senior konsult inom digital tillgänglighet