AI omformar arbetsmarknaden – många jobb hotas
Enligt en ny rapport från World Economic Forum (WEF) planerar 41 % av företagen globalt att minska sin personalstyrka till 2030 på grund av AI:s framsteg. Samtidigt uppger 77 % att de kommer att vidareutbilda sina anställda för att bättre kunna arbeta med AI.
WEF:s rapport visar att AI ökar efterfrågan på tekniska och specialistroller, medan andra yrken, som grafiska designers och sekreterare, minskar i antal. Nästan 70 % av företagen planerar att rekrytera personal med AI-kompetens, och 62 % vill anställa fler som kan arbeta effektivt med AI.
Trots att AI redan ersatt vissa jobb, menar rapporten att tekniken främst kommer att förstärka mänskliga färdigheter genom samarbete mellan människor och maskiner, snarare än att helt ersätta arbetare.
Nya riktlinjer för generativ AI inom offentlig sektor
Digg och IMY har presenterat 18 riktlinjer för säker och etisk användning av generativ AI inom offentlig sektor. Syftet är att öka trygghet och effektivitet. Civilminister Erik Slottner ser riktlinjerna som ett sätt att förbättra välfärden och undanröja osäkerhet kring AI-användning.
IMY betonar vikten av integritetsskydd och tidig identifiering av risker. Riktlinjerna, tillgängliga på digg.se/AI, kommer att uppdateras löpande. Digg uppskattar att AI kan ge årliga vinster på 140 miljarder kronor genom ökad produktivitet och minskade felaktiga utbetalningar.
Deepseek utmanar AI-jättarna – men hur länge?
Den kinesiska startupen Deepseek har skakat AI-marknaden genom att lansera en modell som matchar prestandan hos amerikanska AI-jättar till en bråkdel av kostnaden. Företagets teknik minskar behovet av datorkraft, vilket fick techaktier att falla, däribland Nvidia, Google och Meta.
Trots chockeffekten menar experter att etablerade aktörer kan replikera Deepseeks innovationer och erbjuda mer säkra och skalbara modeller. Dessutom kräver Deepseek fortfarande avancerade AI-acceleratorer, vilket innebär fortsatt behov av chiptillverkarnas teknologi.
Deepseeks effektivitet kan bana väg för bredare AI-användning och pressa kostnaderna, men företag bör noggrant utvärdera integritet och säkerhet innan de antar den nya tekniken.
Google kräver JavaScript för Google Search
Google kräver nu att användare aktiverar JavaScript för att använda Google Search, för att skydda mot bots och spam samt förbättra sökresultatens kvalitet. Ändringen kan skapa problem för användare som använder tillgänglighetsverktyg. JavaScript är också sårbart för säkerhetsproblem. Google säger att mindre än 0,1 % av sökningarna görs utan JavaScript.
Ny AI förutser översvämningar med satellitbilder
Forskare vid MIT har utvecklat en AI-metod som skapar realistiska satellitbilder av framtida översvämningar. Genom att kombinera generativ AI med en fysikbaserad modell kan tekniken ge en trovärdig bild av hur ett område påverkas av stormar, vilket kan underlätta evakuering och beredskap.
Vid tester på Houston simulerades en storm liknande orkanen Harvey 2017. AI-genererade bilder visade sig vara mer exakta när de inkluderade fysikaliska modeller, medan AI utan denna koppling ibland skapade felaktiga bilder.
Metoden, kallad Earth Intelligence Engine, är ett proof-of-concept som visar potentialen i att kombinera AI med fysiska modeller. För bredare tillämpning krävs fler träningsdata.
Prompten som användes för att generera månadens spaningsbild:
Man över 50 år som jobbar som designer och som nyss förlorat sitt jobb tillsammans med en kvinna som nyligen fått sitt första jobb som AI-tekniker